Karar Alma Sürecine Sivil Katılım İçin İyi Uygulama İlkesi

Farklı Katılım Düzeyleri
Farklı Katılım Düzeyleri

Modern demokrasilerin üzerinde durduğu önemli konulardan biri, halkın siyasal süreçlere yabancılaşmasıdır.

Sivil toplum kuruluşları yurttaşlara, siyasi parti ve lobilerin yanı sıra görüşlerini açıklayabilecekleri ve karar verme sürecinde çeşitli menfaatlerini güvence altına alabilecekleri farklı alternatifler sunmaktadır.

Uluslararası sivil toplum kuruluşları Haziran 2007’de Avrupa Konseyi Forumu’nda, katılımcıların demokrasi ve insan haklarının gelişimine katkı sağlamalarını amaçlayan “Sivil Toplumun Katılımıyla İlgili İyi Uygulama İlkeleri“nin hazırlanması çağrısına uyarak kullanımı kolay, belirli bir yapıya sahip olan ve pratikte uygulanabilir olan bu belgeyi hazırladılar.

Katılım Nasıl Gerçekleşecek?

Sivil Toplum Katılımıyla İlgili İyi Uygulama İlkeleri’nin temel amacına ulaşabilmesini sağlayabilmek, siyasal karar verme süreciyle bağlantı kurabilmek ve STK’ler tarafından pratikte uygulanabilmesini sağlamak için katılımın nasıl gerçekleşeceği sivil toplumun karar alma süreçlerine nasıl katılacağı anlatılmaktadır.

Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği
Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği

Farklı Katılım Düzeyleri

Siyasal karar verme sürecinin farklı aşamalarında STK’lerin dâhil olması, katılımın yoğunluğuna göre değişir.

Farklı Katılım Düzeyleri
Farklı Katılım Düzeyleri

Katılımın, en alt düzeyden en yüksek düzeye kadar değişen dört kademesi vardır. Bunlar; bilgi, istişare, diyalog ve ortaklıktır. Bu kademeler karar verme sürecinin herhangi bir aşamasında uygulanabilir ancak çoğu zaman sürecin belirli noktalarında devreye girerler.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*