Kendisiyle barışık olmanın önemli sonuçlarından biri de toplumsal barışa yaptığı katkıdır.
Kendisiyle barışık insanın dışa vuran özelliklerini Psikiyatr Dr. Özkan Pektaş şöyle tanımlıyor: “Özellikle duygulanımlarını dengeleyen, tepkilerini kontrol edebilen, mümkün olduğunca nerede, ne şekilde davranacağını iyi planlayan, mutlu, huzurlu ve insanların huzurunu kaçırmayan, sorunlara takılıp kalmayan aksine çözüm üretmeye çabalayan, mutlu oldukları dışarıdan belli olan insanlar, kendileriyle barışık oluyor.”
Birçok bilim insanının üzerinde uzlaştığı kendisiyle barışık insanın temel özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
- Kendisiyle barışık insanların iş birliği yapma becerileri gelişmiştir. Başkalarıyla birlikte çalışır, birlikte çalıştığı insanlara güvenir, paylaşmayı sever ve başkalarına yardım ederler.
- Kendisiyle barışık insanların iletişim kurma becerileri gelişmiştir. Dikkatli gözlem yaparlar, etkin ve duyarlı bir biçimde dinlerler, kısaca, sağlıklı iletişim için ne gerekiyorsa yaparlar.
- Kendisiyle barışık insanlar, olaylara ve kişilere karşı toleranslıdır. Farklılıklara karşı tolerans ile yaklaşır, ön yargı ve ayrımcılığı reddederler.
- Kendisiyle barışık insanların, duygularını ifade etme becerileri gelişmiştir. Böyle insanlar öfke, düş kırıklığı, mutsuzluk gibi duygularını şiddet içermeyecek biçimde ifade eder.
- Kendisiyle barışık insanlar, uzlaşma kültürüne sahiptir. Çatışmaları barışçıl yollarla çözmenin, onların üstesinden gelmenin yollarını bilir ve kullanırlar.
- Kendisiyle barışık insanlar, iyimserdir. Olaylar ve kişilere karşı olumlu duygular içindedirler.
Toplumlar bireylerden oluşur, bireylerin kendisiyle barışık olduğu ya da barışçıl olduğu toplumlarda da toplumsal barış daha kolay sağlanır. Bu tür toplumlarda çatışmalar yok denecek kadar az olacak, olanlar da iletişim ve uzlaşma becerileri sayesinde şiddete ve kargaşaya dönüşmeden kolayca çözülecektir.
Çatışmaların kaynağı genellikle insan odaklı olduğu için çözümü de insan odaklı olacaktır. İnsan kendisiyle barışarak, yetenek ve kabiliyetlerinin farkına vararak, iş birliği yaparak, toleranslı davranarak ve uzlaşarak toplumsal barışa da hizmet eder. Toplumsal barış, barışçıl insanların omuzlarında yükselir.
Yakın çevrenizde barışçıl tavırlar sergileyen, sorunlarını uzlaşma kültürüyle çözen insanlarla karşılaşmışsınızdır.
Gürültü yapan komşusunu, nazikçe ve onu anlayarak uyaran, yakın komşuluğun zaman zaman birbirini idare etmeyi, hoş görmeyi gerektirdiğini düşünerek davranan kişi kendisiyle barışık insandır. Böyle bir davranışın sonucunda genellikle şiddet doğmaz. Tersi durumda şiddetle karşılaşma olasılığı oldukça yüksek olacak ve toplumsal barış bozulacaktır.
Bir yanıt bırakın